Author
K.A.L. Beograda - Organizator
Joined: 23 Aug 2007 Posts: 646 Location: Beograd, Ada Huja :)
nKAL nacionalna Karting Amaterska Liga Postovani kartingasi,
Sa namerom da podignemo nivo amaterskog karting takmicenja u Srbiji, postavljam predlog sistema takmicenja nacionalne Karting Amaterske Lige .
Ideja je da se, za pocetak, trke odrzavaju u Beogradu i u Kuli (posto jedino u tim gradovima postoje staze sa mogucnoscu rentiranja kartinga).
Ucesce mogu uzeti svi zainteresovani bez obzira na pol, godine i takmicarsko iskustvo, a uslovi su da pude izvrsena prijava na vreme i placena kotizacija pre pocetka takmicenja.
Dakle, predlog takmicenja je sledeci:
4 takmicarska dana : (jesen 2010) BG, KULA; (prolece 2011) BG, KULA
svakog takmicarskog dana svaki od takmicara vozi priblizno 30minuta i to:
I deo) nakon zreba kartinga
- 10min. kvalifikacije (ukoliko ima merenja vremena) ili 10min. trening (ukoliko nema merenja vremena)
- 1. trka: 1+6 krugova, bodovi: 6,5,4,3,2,1
start leteci, startne pozicije prema najbrzem vremenu kruga iz Q ili zrebom ako nema merenja
II deo) – nakon zreba kartinga
-2. trka: 1+12 krugova, bodovi: 12,10,8,6,4,2
start leteci, startne pozicije prema plasmanima iz 1. trke
Trka:
Grupe sa po 6 takmicara
Svaka trka je pokrivena sa 4 sudijska mesta
Klase:
2 klase , okvirna granica 85kg, koja bi bila pomerena tako da bude podjednak broj takmicara u obe klase
Kotizacija:
jednokratno 140e, kotizacija koja ukljucuje ucesce na sva 4 takmicarska dana
Nagrade:
fond nagrada bi zavisio broja prijavljenih takmicara i ucesca sponzora, ali tako da minimalno pobednici klasa dobijaju po 100e
Koeficijent :
nKAL bi se bodovao koeficijentom 2,0 za KAS listu.
Zamoli bih sve zainteresovane da daju doprinos organizovanju takmicenja svojim predlozima, primedbama, sugestijama, ....
Zamolio bih sve koji su zainteresovani da uzmu ucesce u ovakvom takmicenju da se jave na e-mail KALa kartingamaterskaliga@gmail.com
kako bi videli koliko je interesovanje i da li postoji dovoljan broj ljudi za organizaciju ovakvog takmicenja.
Posted: Wed Jul 28, 2010 7:32 pm
Last edited by Nexy on Wed Jul 28, 2010 8:11 pm; edited 1 time in total
okejk
zaiteresovan
Posted: Wed Jul 28, 2010 8:02 pm
Nexy
okejk wrote: zaiteresovan
samo se javi putem e-maila (ako vec nisi) kako bi mogli da te kontaktiramo
Posted: Wed Jul 28, 2010 8:16 pm
MetalHead
Osnivač sajta - AMT»MetalHead
+1
Uvek sam za dobro trkanje
Ja cu dati par primedbi:
Apelujem da se bodovanje promeni... uzasno je smorno bodovati ovako poen po poen (ili dva po dva). Ima toliko proverenih sistema bodovanja u raznim sampionatima u svetu, ne treba izmisljati toplu vodu...
Sta se podrazumeva pod BG? Huja ili AK ili oba?
Zasto bi 2x isli u Kulu kad u BGDu imamo 2 staze a u Kuli jednu (i to trenutno mozda sa najlosijim kartinzima).
Takodje ne svidja mi se ideja da na polusezoni KALa uvodimo novu ligu. Jos manje mi se svidja da bude prekinuta zbog zime i nastavak bude na prolece. nKAL ideja je postojala i pre pocetka sezone a nije zazivela iz prostog razloga sto van Beograda nema rental kartinga pogodnih za takmicenje. Sada su se koliko-toliko stvorili uslovi ali ja ne bih forsirao sa tim u 2010.
Ako mi padne jos nesto na pamet javicu se
Posted: Wed Jul 28, 2010 8:22 pm
Nexy
MetalHead wrote: +1
Uvek sam za dobro trkanje
Ja cu dati par primedbi:
Apelujem da se bodovanje promeni... uzasno je smorno bodovati ovako poen po poen (ili dva po dva). Ima toliko proverenih sistema bodovanja u raznim sampionatima u svetu, ne treba izmisljati toplu vodu...
Sta se podrazumeva pod BG? Huja ili AK ili oba?
Zasto bi 2x isli u Kulu kad u BGDu imamo 2 staze a u Kuli jednu (i to trenutno mozda sa najlosijim kartinzima).
Takodje ne svidja mi se ideja da na polusezoni KALa uvodimo novu ligu. Jos manje mi se svidja da bude prekinuta zbog zime i nastavak bude na prolece. nKAL ideja je postojala i pre pocetka sezone a nije zazivela iz prostog razloga sto van Beograda nema rental kartinga pogodnih za takmicenje. Sada su se koliko-toliko stvorili uslovi ali ja ne bih forsirao sa tim u 2010.
Ako mi padne jos nesto na pamet javicu se
- bodovanje - Ok, samo je bitno da se ne prave mnogo velike razlike medju takmicarima i da bodovi budu srazmerni broju ucesnika i duzini (zahtevnosti) trke
- staze - Hajde da malo ne mislimo o Beogradu i beogradjanima. Mi imamo nas KAL, a nKAL bi trebao biti takmicenje kome bi trebali da se prikljuce i ljudi van Beograda. Sada imamo Kulu, zasto je ne iskoristiti, a nadam se da ce biti jos staza u zemlji ....
- staze i kartinzi - Posto je ovo za sada samo ideja, staze zavise od raspolozenja vlasnika koliko su oni voljni da se uklope u nase finansijske mogucnosti. Sto se kartinga u Kuli tice nisi u pravu, odlicno su pripremljeni
- termin - Forsiranje je upravo da bi iskoristili sve pogodnosti koje trenutno imamo, a to su novi kartinzi na AK i ovi odlicno pripremljeni u Kuli. Ne vidim koja je razlika prekidati zbog leta ili zbog zime, po meni je svejedno. U krajnjem slucaju, ne moramo pocinjati takmicenje, mozemo odrzati po jedan dan u BGu i Kuli da vidimo kako stvar funkcionise i onda sve lepo pripremimo i dogovorimo na osnovu tih iskustava za sledecu godinu.
Napominjem, sve je u fazi ideje, tako da je sve podlozno promenama ako postoje zasnovani argumenti
Posted: Wed Jul 28, 2010 8:40 pm
MetalHead
Nexy wrote:
- bodovanje - Ok, samo je bitno da se ne prave mnogo velike razlike medju takmicarima i da bodovi budu srazmerni broju ucesnika i duzini (zahtevnosti) trke
10-8-6-5-4 (3-2-1) kao nekad u F1, za drugu trku dupli poeni. (naravno koeficijent se onda za KAS menja)
Ili bilo koji slican sistem koji pravi vecu razliku izmedju vodecih pozicija.
Nexy wrote:
- staze - Hajde da malo ne mislimo o Beogradu i beogradjanima. Mi imamo nas KAL, a nKAL bi trebao biti takmicenje kome bi trebali da se prikljuce i ljudi van Beograda. Sada imamo Kulu, zasto je ne iskoristiti, a nadam se da ce biti jos staza u zemlji ....
...da se ukljuce ljudi van Beograda a vozimo u Kuli... barem u Vojvodini, i vojvodjanima nije tesko da dodju sa kraja na kraj iste, ali ovako se malo udaljavamo od Srbije... nazalost, nemamo adekvatnu lokaciju ka jugu...
Ono sto hocu da kazem jeste da ne treba toliko da forsiramo Kulu zbog ljudi sa juga, iz Srbije. Tako da se moj komentar nije odnosio na beogradjane vec na ljude koji su juznije.
Nexy wrote:
- staze i kartinzi - Posto je ovo za sada samo ideja, staze zavise od raspolozenja vlasnika koliko su oni voljni da se uklope u nase finansijske mogucnosti. Sto se kartinga u Kuli tice nisi u pravu, odlicno su pripremljeni
Drago mi je da ih je neko doveo u red... nije mi samo jasno kako to nisu mogli na AK :S
Nexy wrote:
- termin - Forsiranje je upravo da bi iskoristili sve pogodnosti koje trenutno imamo, a to su novi kartinzi na AK i ovi odlicno pripremljeni u Kuli. Ne vidim koja je razlika prekidati zbog leta ili zbog zime, po meni je svejedno. U krajnjem slucaju, ne moramo pocinjati takmicenje, mozemo odrzati po jedan dan u BGu i Kuli da vidimo kako stvar funkcionise i onda sve lepo pripremimo i dogovorimo na osnovu tih iskustava za sledecu godinu.
Razlika izmedju letnje pauze i zimske pauze je sto letnja traje maksimalno mesec i po dana a zimska moze trajati 4 i vise meseci.
Nexy wrote:
Napominjem, sve je u fazi ideje, tako da je sve podlozno promenama ako postoje zasnovani argumenti
Zato treba i drugi da se oglase sa svojim komentarima.
Posted: Wed Jul 28, 2010 9:39 pm
romantik
F1M Šampion 2008.
Ipak ne mogu da se ne oglasim, rak-rana svih KAL takmičenja je neravnopravnsot kartinga i bodovanje.
Kad je već 6 kartinga, zašto ne primeniti najbolji sistem iz F1, ato je 9-6-4-3-2-1, a za drugu trku duplo, ili nešto drugo, to je već stvar dogovora.
Takođe, zašto obe trke leteći start? Neko ga voli, neko ne, zašto onda ne udovoljiti svima i prvu trku, gde su vremena ostvarena u kvalifikacijama, imati leteći start, a za trku gde je poredak zavistan od plasmana start iz mesta.
Nisam shvatio ni kako se biraju kartinzi, da li se u obe trke vozi isti? Idealno bi bilo da najbrži u kvalifikacijama bira karting koji želi, ne onaj koji je na redu, za prvu trku, a za drugu da se biraju po sistemu najlošije plasirani bira prvi, pa tako redom, s tim što niko ne može izabrati isti karting koji je vozio u prvoj trci.
_________________ Sve se u životu menja i sve se u krug vrti, ali onaj ko je voleo Senu, voli ga i posle smrti!
Posted: Thu Jul 29, 2010 10:23 am
Nexy
Leteci start je iz prostog razloga sto ne moze da stane 6 kartinga u liniju, a sa obzirom na snagu istih, mislim da bi start sa grida bio veliki hendikep za sve ispod treceg mesta. Kao resenje se namece leteci start.
Sto se biranja kartinga i bodovanja tice, sve je stvar dogovora. Kada bi imali potreban minimalni broj zainteresovanih takmicara, onda bi seli i svi zajedno dogovorili sistem, bodovanje, biranje itd, odnosno bilo bi demokratski - kako vecina odluci, a na osnovu svih postavljenih predloga. Zato je ova tema i pokrenuta, kako bi dogovorili najbolje moguce i tako napravili jedno veoma kvalitetno takmicenje.
Posted: Thu Jul 29, 2010 10:34 am
MetalHead
Start iz mesta bi mogao da bude po sistemu MotoGP-a, da docaram slikom:
Code:
| 4 | ___________
| 5 | ___________
| 6 |
Ne vidim kako ovo moze biti veci hendikep od leteceg starta gde je cetvrtoplasirani za vise od tri duzine kartinga iza vodeceg a u ovom slucaju, zavisno koliko su 2. i 3. mesto pomereni unazad, okvirno oko 2 duzine kartinga iza.
Posted: Thu Jul 29, 2010 2:05 pm
Nexy
moze, ti premeravas i crtas grid svaki put
Posted: Thu Jul 29, 2010 2:32 pm
MetalHead
Nexy wrote: moze, ti premeravas i crtas grid svaki put
OK
Posted: Thu Jul 29, 2010 3:00 pm
romantik
F1M Šampion 2008.
MetalHead wrote: Start iz mesta bi mogao da bude po sistemu MotoGP-a, da docaram slikom:
Code:
| 4 | ___________
| 5 | ___________
| 6 |
Ne vidim kako ovo moze biti veci hendikep od leteceg starta gde je cetvrtoplasirani za vise od tri duzine kartinga iza vodeceg a u ovom slucaju, zavisno koliko su 2. i 3. mesto pomereni unazad, okvirno oko 2 duzine kartinga iza.
Sviđa mi se ideja, ali da se baš skroz držiš Moto GP varijante, pa da su pozicije u drugom redu za pola metra pomerene udesno u odnosu na prvi red.
_________________ Sve se u životu menja i sve se u krug vrti, ali onaj ko je voleo Senu, voli ga i posle smrti!
Posted: Thu Jul 29, 2010 3:08 pm
MetalHead
To ne znaci mnogo jer tog prostora nema...
Posted: Thu Jul 29, 2010 3:09 pm
zoranns
AMT»Zoki
sve su to sitnice!moja primedba bi bila jedino na kartinge!posto je tu velika razlika medju kartinzima ne mozemo da pricamo o nekakvom trkanju!bar je tako bilo kad sam ja bio u kuli ne znam da li se nesto promenilo ali cisto sumnjam!prvo bi trebali ujednaciti kartinge pa da onda pricamo o trkanju i kal ligi!!!
Posted: Thu Jul 29, 2010 9:51 pm
MetalHead
zoranns wrote: sve su to sitnice!moja primedba bi bila jedino na kartinge!posto je tu velika razlika medju kartinzima ne mozemo da pricamo o nekakvom trkanju!bar je tako bilo kad sam ja bio u kuli ne znam da li se nesto promenilo ali cisto sumnjam!prvo bi trebali ujednaciti kartinge pa da onda pricamo o trkanju i kal ligi!!!
Ono kad smo vozili u Kuli kad si i ti bio zaboravi skroz... ono je bilo smesno... i zalosno...
Posted: Fri Jul 30, 2010 1:10 am
Display posts from previous: All Posts 1 Day 7 Days 2 Weeks 1 Month 3 Months 6 Months 1 Year Sort by: Post Time Post Subject Author Ascending Descending